logo


Karl Nicklas Gustavsson – vår körledare

Karl Nicklas Gustavsson är tonsättare, musikproducent och dirigent. Från hösten 2014 är han ledare för Nynäshamns Kammarkör.

Nicklas växte upp i värmländska Storfors och inledde sin musikaliska bana som folkmusiker på diatoniskt dragspel. Sin första formella musikutbildningen fick han i artonårsåldern på Geijerskolan i Ransäter där han studerade piano för Pelle Östlund och teori/kördirigering för Mats Lissdaniels.

År 1992 flyttade han till Stockholm för studier i komposition och så småningom musikvetenskap. Under denna period var han verksam som privatlärare i piano och musikteori samt att han fick sina första kompositionsbeställningar. Den första beställningen var ett poem för två pianon som uruppfördes i Allhelgonakyrkan, Stockholm av pianisterna Bengt Forsberg & Hans-Erik Goksöyr. Konserten sändes i Sveriges Radio P2. En annan höjdpunkt var när ”Sonat för piano & sång Op.36 uruppfördes i Kungliga Operans Guldfoajé av Lena Hoel och Hans-Erik Goksöyr. I slutet av 1990-talet fick Nicklas höra Guildhall Symphony Orchestra på en konsert i London. Han imponerades av studentorkesterns höga nivå och beslöt sig för att söka sig till en kompositionsutbildning i England.

Från 2001- 05 studerade han komposition på Guildhall School of Music & Drama i London för Matthew King samt dirigering för Alan Hazeldine.

Karl Nicklas Gustavsson driver HB iliad Kulturproduktion tillsammans med hustrun Inese Klotina som är pianist. Företaget är specialiserat på projekt inom klassisk och nutida konstmusik med uppdragsgivare bland musikföreningar och institutioner.

Denna webbplats sponsras av Rudérus Design AB